Masaüstü bilgisayardan dizüstü bilgisayara geçmek oldukça özgürlük getiren bir deneyim olabilir. Bazı insanlar hem dijital hem de fiziksel olarak dosyalarını düzenleyip bilgisayar kullandıkları tek bir alan olmasından zevk alabilir ama masaüstü bilgisayar sizi her zaman için bir noktaya bağlar. Masaüstü bilgisayar harici donanımlarına bağlı olarak çalışır ve bütün bu ağır donanımı oradan oraya taşımak da pek kullanışlı değildir. Dizüstü bilgisayarlar ise batarya ile çalışır ve bunları yeterince şarjı varsa istediğiniz her yere yanınızda götürebilirsiniz. Küçük, ince ve hafiftirler ki ister kanepe üzerinde ister bir kahvecide çalışabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlar her zaman için taşınabilir ve kullanışlı gereçlerdir
Ama dizüstü ve masaüstü bilgisayarların arasındaki esas fark toplanma biçimleridir. Dizüstü bilgisayarda bir masaüstü bilgisayardakiyle hemen hemen aynı donanım mevcuttur. Ekran, klavye, hafıza, mikrofon girişi ve soğutucu fan sistemi vs... Her şey sadece biraz daha farklı düzenlenmiştir çünkü küçük bir alana her şeyi sığdırmak gereklidir. Bu şu anlama gelir; yüklediğiniz dosyaların miktarı arttıkça, bilgisayarınıza daha fazla resim, müzik yükledikçe ve aynı anda bir çok programı çalıştırdıkça bir takım performans sorunları yaşayabilirsiniz.
Genellikle bu performans sorunun arkasında yetersiz miktardaki rastgele erişimli bellek yani RAM vardır. Bazı kullanıcılar dizüstüne bilgisayarlarına fazladan RAM ekleme konusunda korku yaşarlar çünkü dizüstü bilgisayarların yapısı masaüstü bilgisayarlar gibi açık değildir ama bazen RAM'i arttırmak bilgisayarın performansını arttırmak için en ucuz ve en kolay çözümdür.
Peki sisteminizin RAM'ini arttırarak tam olarak ne yapmış olursunuz? Doğru RAM'i nasıl seçersiniz? Bilgisayarınız açıp RAM'i düzgün şekilde nasıl yerleştirirsiniz?
RAM çeşitleri bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir
RAM çeşitleri bilgisayardan bilgisayara farklılık gösterebilir
RAM Seçimi
Bilgisayarın belleği denildiğinde akla rastgele erişimli bellek yani RAM gelir. RAM bilgisayarınızın merkezi işlem ünitesi (CPU) için önemlidir çünkü bellek, çok fazla bölünme yaşamadan aynı andan birden çok programı çalıştırmanızı sağlar. Peki ama daha fazla RAM'e ihtiyacınız olduğunu nassıl anlarsınız?
RAM'in yetersiz olduğunun en belirgin göstergesi düşük performanstır. Genellikle yeni bir dizüstü bilgisayar aldığınızda bilgisayarın açılması ve programları çalıştırmak çok az vakit alır. Ama daha çok dosya yükledikçe ve aynı anda daha çok işlem yaptıkça işler yavaşlamaya başlar. Bilgisayarınız başlattığınızda düzgün bir biçimde çalışmaya başlaması uzun zaman alıyorsa daha fazla RAM kullanmayı düşünebilirsiniz.
Neyse ki, dizüstü bilgisayarınıza RAM eklemek büyük ihtimalle performansı arttırmanın en kolay ve en ucuz yoludur. Yani CPU'nuzu değiştirmek bile bazen yeni bir RAM eklemekten daha az faydalı olabilir. Ama RAM konusunda ufak bir araştırma yaparsanız bir çok farklı türde ve boyutta RAM olduğunu görürsünüz. Bilgisayarınız için doğru RAM hangisidir?
Öncelikle bilgisayarınızın performansını değerlendirmelisiniz ve kendinize ne tür işlemler yapacağınızı sormalısınız. Eğer oyun oynamayı düşünüyorsanız veya çok fazla sayıda programı aynı anda çalıştıracaksanız 2 GB veya daha fazla miktarda RAM'e ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer günlük işlemler için bilgisayarınızı kullanacaksanız 512 MB RAM'den daha fazlasına ihtiyaç duymazsınız.
Laptopunuzun içinde RAM slotu bu şekilde görünecektir
Laptopunuzun içinde RAM slotu bu şekilde görünecektir
RAM Ekleme
Diyelim ki doğru RAM'i aldınız ve bilgisayarınıza eklemeye hazırsınız. Başlamadan önce bilgisayarın kapalı ve fişten çekili olduğuna emin olun.
Enerji akımını kestikten sonra bellek yuvasını bulmanız gerekir. Farklı markadaki bilgisayarların farklı kısımlarda bellek yuvaları vardır ama çoğu dizüstü bilgisayarda bu alt kısımdaki bir küçük bir kapağın bulunur. Uygun bir tornavida yardımı ile bunu açın ve içini inceleyin. Genellikle iki tane RAM yuvası bulunur. Eğer iki yuva da doluysa bunlardan birini çıkarıp elinizdeki RAM'i yerleştirin. RAM'i onu yuvasında tutan ufak ejektör klipsine basarak çıkarabilirsiniz Eğer bu yuvalardan biri boş ise buraya kolaylıkla elinizdeki RAM'i takabilirsiniz. Bu yerleştirme işlemi oldukça basittir. Yuvaya sürgüleyip biraz bastırınca klipsler yardımı ile yerine oturacaktır. Ama yine de markadan markaya farklı işlemler yapmanız gerekebilir bu yüzden kullanma ve teknik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz.
Herşeyi yerine yerleştirdikten sonra kapağı kapatıp bilgisayarınız açın. Eğer her şey düzgünse bilgisayarınız otomatik olarak bu yeni eklenen belleği tanıyacaktır. Bilgisayarınızın çok daha hızlı açıldığını, programların daha rahat çalıştığını ve programlar arasında geçiş yaparken daha az gecikme yaşadığınızı göreceksiniz.