TÜRK Mods - Oyun Mods - Paylaş Haber - GTA 5 TÜRK - Euro Truck 2

İnternet Siteleri Topluluğu

LÜTFEN REKLAMLARA TIKLAYINIZ.DAHA FAZLA MOD İÇİN
Sitemizdeki dosyları indirmek için üye olunuz.
Please register to download files on our site.
[ Yeni Yorumlar · Üyeler · Forum Kuralları · Arama · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
OYUN MODS FORUM » EĞİTİM BÖLÜMÜ » EDEBİYAT » Divan edebiyatı,
Divan edebiyatı,
Paylaş
hasan525Date: CUMARTESİ, 13-Mar-2010, 12:18 PM | Message # 1
ADMİN-SİTE SAHİBİ
GRUP: Admin-Site Sahibi
MESAJLAR: 346
ÖDÜL: 0
PUAN: 1007
Status: Offline
Divan edebiyatı,

Türklerin İslam dinini benimsemesinden sonra ortaya çıkan yazılı edebiyattır. Arap ve Fars edebiyatının etkisi altında gelişmiştir. Bu etki, Arapça ve Farsça sözcüklerin Türkçe’ye girmesinin yanı sıra, bu dillerin anlatım biçimlerinin benimsenmesiyle de kendini gösterir. Bu edebiyata Divan edebiyatı denmesinin nedeni, şairlerin şiirlerini divan denen el yazması kitaplarda toplamış olmalarıdır. Orijinal adı Kulekapı Mevlevihanesi olan Galata Mevlevihanesi, İstanbul’un fethinden sonra 1491 yılında Osmanlı’nın yeni başkentinde kurulan ikinci mevlevi tekkesidir. Theophile Gautier, Enmondo de Amicis gibi meşhur Batılı İstanbul gezginlerinin “ Beyoğlu Mevlevihanesi”, “Kulekapı Mevlevihanesi” olarak sözünü ettiği mevlevihanenin bulunduğu yerde daha önce Bizans’ın St. Theodore Manastırı vardı. Günümüzde bu tarihi mekân divan edebiyatı müzesi olarak anılmaktadır.

Divan Edebiyatında Dil

İslam dininin benimsenmesinden sonra,Kuran’ın Arapça olmasından dolayı pek çok toplumun kültür dili değişime uğradı. İranlılar 9. yüzyılda edebiyat ürünlerini, Yeni Farsça diye adlandırılan bir dille vermeye başladılar. İran edebiyatının bu ürünlerinden Türk edebiyatı büyük ölçüde etkilendi. Öte yandan Anadolu'da kurulan Türk devletleri, resmi yazışma dili olarak Arapça ve Farsça’yı kullandılar. Bu durum edebiyat dilinin değişmesine de yol açtı. Özellikle saray çevresindeki şairler ve yazarlar, yapıtlarını Arapça ve Farsça yazmaya başladılar. Arapça ve Farsça sözcükler zamanla Türkçe’ye de yerleşti. Osmanlı Devleti döneminde bu üç dilin karışımıyla Osmanlıca denen bir dil ortaya çıktı. Divan edebiyatının dili de Osmanlıca’ydı.

Divan Edebiyatında Nazım

]Nazım sözlük anlamıyla "sıra", "düzen" demektir. Ama Divan edebiyatında nazım dendiğinde şiir anlaşılır. Divan edebiyatı, daha çok şiir türünde örnekler içerir ve düzyazı ürünler azdır. Divan şiiri, kurallarını Arap ve İran edebiyatından alan aruz ölçüsüyle yazılmıştır.Bunun yanında Nedim ve Şeyh Galip gibi bazı şairlerde hece ölçüsüyle yazılmış şiirlere de rastlamak mümkündür. Divan şiirinde daha çok Kur'an, Hz. Muhammed'in sözleri olan hadisler, peygamber ve kutsal kişilere ilişkin öyküler, tasavvufun ortaya attığı sorular, ünlü bir İran efsanesini konu alan Şehname gibi konular işlenmiştir. Bu şiirlerde Türk kültürüne ilişkin ögelerden de yararlanılmıştır. Divan şairi bu konuları, aruz ölçüleri içinde ve çok yaygın biçimiyle beyitlerle yazmıştır. Tek satırdan oluşan dize ya da mısra, genelde şiirin en küçük birimidir. Divan şiirinde ise en küçük birim beyitten, yani iki mısradan oluşur. Sözcük olarak beyit “ev” anlamına gelir. Mısra da, çift kanatlı bir kapının kanatlarından her birine verilen addır.

Divan Şiirinde Aruz Ölçüsü

Divan şiirinin ölçüsü "aruz"dur. Aruz ölçüsünde açık ve kapalı heceler çeşitli kalıplarda, kendilerine özgü bir düzen içinde sıralanır. Şairler eserlerini yazarken seçtikleri kalıba mutlaka uymak zorundadır. Aruz, esas olarak hecelerin uzunluğu ve kısalığı temeline dayanan bir şiir ölçüsüdür. İlk kez Arap dilcisi İmam Halil bin Ahmed tarafından kullanılmıştır. Türklerin İslamiyet’i kabul etmelerinden sonra medrese kültürü ile yetişen şairlerin Farsça’yı edebiyat dili olarak benimsemeleri, aruzun Türk edebiyatına da girmesini sağlamıştır.

Aruz ölçüsü nazım şekillerine göre değişik kalıplarda kullanılır.Örneğin Rubâinazım şekli ahreb ve ahrem adı verilen değişik aruz kalıplarıyla yazılabilir.

Divan Edebiyatında Nesir

Divan edebiyatında üç tür düzyazı biçimi vardır. Yalın düzyazı, süslü düzyazı ve orta düzyazı. Yalın düzyazıda halkın konuştuğu dil kullanılmış, halk kitapları, halk öyküleri, Kur’an tefsirleri, hadis açıklamaları bu türde yazılmıştır.

Süslü düzyazıda hüner ve marifet göstermek amaçlanmıştır. Bu türe genellikle medrese öğrenimi görmüş, Osmanlıca’yı iyi bilen yazarlar yönelmiştir. Çok uzun cümlelerin, bol söz ve anlam oyunlarının göze çarptığı bu türün en belirgin örneklerini Veysi ve Nergisi vermiştir. Süslü düzyazıda çok ürün verilmiş bir alan da tezkire’dir. Bu türün ilk klasik örneğini, 16. yüzyılda Aşık Çelebi yazmış ve tezkire geleneği 19. yüzyılda Fatih Efendi’ye değin sürmüştür.

Orta düzyazı ise, divan edebiyatının hemen hemen bütün klasik yazarlarının yazdığı bir türdür. Belirgin özellikleri, söz ve anlam oyunlarından, hüner ve marifet göstermekten kaçınılmış ve içeriğin ön planda tutulmuş olmasıdır. Özellikle tarih, gezi, coğrafya ve din kitapları bu türde yazılmıştır.




 
OYUN MODS FORUM » EĞİTİM BÖLÜMÜ » EDEBİYAT » Divan edebiyatı,
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Oyun Mods - Euro Truck Simulator 2 Extreme Trucker 2 Farming Simulator 2011 GTA 5 Web sitemizde bulunan dosyalar tamamen alıntıdır.Hiçbir şekilde Oyun Mods sorumlu tutulamaz.Bu siteye giren herkes sitemizin kuralların kabul etmiş olur.Ayrıntılı bilgi için;oyunmods_@windowslive.com
Copyright ©2011 Oyun Mods and Türk Mods . Tüm hakları saklıdır. All rights reserved. Euro Truck Simulator 2,18 WOS Extreme Trucker 2,Farming Simulator 2011,GTA 5,GTA 4,SCS,Farming Simulator,Euro Truck,Mod İndir,Yama İndir,Oyun İndir,Full İndir,Oyun Modları,Farming Mod,Farming Simulator 2011 Türkiye Modu,Euro Truck Simulator 2 Türkiye Modu,Extreme Trucker 2 Türkiye Modu,Oyun Mods,Game Moding,LS-MODS.LT,www.scs.com,www.farming-simulator.com,www.extremetrucker2,com,www.eurotrucksimulator2.com,www.turkmods.com,www.farmingsimulatordestek.com,www.oyunmods.com,oyunmods.ucoz.com,www.paylashaber.com,Paylaş Haber,Haberler,Oyun Haberleri,Oyunlar,Gta İndir,GTA 4 Mod İndir,Gta 4 Türkiye Modu,Çiftçilik Oyunları,Tır Oyunları,Simulator,Truck,Farming,Game,ls 2011,Test Drive Unlimited 2,TDU2 Yama,Test Drive Unlimited 2 İndir